Corona informatie

Het coronavirus, ook wel bekend als Covid-19, heeft ervoor gezorgd dat we ons in een bizarre situatie bevinden. Onder onze leden zien wij verschillende behoeftes terug, de ene zzp’er zit ineens zonder werk waar de ander de vraag niet aan kan. Als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg willen wij jullie actuele informatie bieden en belangrijke bronnen delen die in deze tijden van belang kunnen zijn.

De informatie omtrent vaccineren voor zzp’ers delen wij via ons artikel: vaccinatiecampagne

Algemene maatregelen

Allereerst willen wij jullie verwijzen naar de Rijksoverheid welke de ‘Nederlandse aanpak van het coronavirus: maatregelen en veelgestelde vragen’ communiceert. Hier lees je dus de laatste informatie over de maatregelen die de overheid heeft ingevoerd.

Zorgmedewerkers voorrang bij coronatesten

Vanaf 21 september is het mogelijk, ook voor jullie de zzp’ers in de zorg, om in aanmerking te komen voor een voorrangsprocedure om getest te kunnen worden op Covid-19. Wij hebben het ministerie ondersteund in het proces e.d. om tot de uitwerking te komen. Lees meer over dit proces en of ook jij in aanmerking komt. 

Poster maatregelen

Vanuit onze leden kregen wij de vraag of we hen konden voorzien van een poster voor in de praktijk. Deze hebben wij voor jullie ontworpen en kunnen jullie hier downloaden: Poster Covid-19 voor in de praktijk.

Wanneer is het verantwoord om te werken?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft informatie over het coronavirus voor zorgprofessionals. Duidelijk is dat deze informatie gericht is op de inzet van medewerkers en niet op zzp’ers. Deze informatie is (nog) niet beschikbaar, lees daarom de huidige richtlijnen en maak op basis van de beschikbare informatie de keuze of het verantwoord is om te werken.

LCI richtlijnen; symptomen, maatregelen.. je vind ze bij RIVM

Op deze pagina vind je een richtlijn eigenlijk voor GGD’s en ziekenhuizen maar naar ons idee ook voor jullie. Hier staat beschreven hoe te handelen indien er een verdenking is corona. Je vindt hier de ziekteverschijnselen, incubatietijd e.d. terug zodat ook jij beter in staat bent om iemand met dit virus te herkennen. Ook hebben wij een handig overzicht gemaakt van alle beschikbare richtlijnen per sector, en buiten het ziekenhuis.

Compensatieregelingen Tozo en CB voor zzp’ers: hoe zit het?

Wij hebben de afgelopen periode verschillende vragen hierover gekregen. Meer informatie hebben wij in een artikel gezet, klik hier.

Wil jij weten of jij gebruik kunt maken van een regeling? Kijk dan op de website van de KvK waar je aanspraak op kunt maken.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat Stichting ZWIC is opgericht welke als doel hebben om (familie van) zorgverleners te kunnen compenseren indien zij tijdens het werk in de frontlinie getroffen worden door het virus.

Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Er zijn door het ministerie uitgangspunten geschreven over het juiste gebruik van PBM. Lees de uitgangspunten door die op jou van toepassing zijn PBM bij WMO-ondersteuning of uitgangspunten PBM-gebruik buiten het ziekenhuis. Vanwege de grote vraag naar PBM’s zijn er richtlijnen opgesteld door het RIVM, laten we er samen voor zorgen dat dit noodzakelijk goed, enkel ingezet wordt indien nodig. Specifiek beleid wordt nog geformuleerd. Richtlijnen binnen ziekenhuizen zijn verschillend. Voor zover ons bekend is, krijgen zzp’ers die een ziekenhuis of verpleeghuis ondersteunen met hun inzet de nodige PBM’s vanuit die instelling indien voorradig.

Wanneer je PBM wilt aanvragen, dan doe je dit via het portaal van Mediq: Mijn MedBIS, binnen een speciale PBM aanvraagomgeving. Na je aanvraag wordt deze gecontroleerd en beoordeeld. Via het digitale PBM-aanvraagformulier binnen de online omgeving van Mediq geeft jij aan welke en hoeveel producten je nodig hebt. Vanwege de schaarste is het mogelijk dat de totale vraag groter is dan de beschikbare voorraad. De PBM artikelen worden op dat moment verdeeld via de VWS-allocatie regels. Wat beschikbaar wordt gemaakt voor jou levert Mediq vervolgens via PostNL aan je uit en factureert dit ook. Het kan dus gebeuren dat het daadwerkelijke aantal producten dat jij ontvangt, afwijkt van jouw aanvraag. Als je minder ontvangt dan je hebt aangevraagd adviseert Mediq om op een later moment opnieuw jouw aanvraag in te dienen.  Het kan zijn dat wanneer je bijvoorbeeld 20 handschoenen besteld, je er 50 gefactureerd krijgt omdat deze in een omdoos van 50 stuks zitten. Mediq factureert je in dit geval 50 handschoenen. De landelijke voorraad bestaat uit verschillende merken en om die reden kan een levering meerdere merken bevatten. Zodra nieuwe voorraad beschikbaar is, wordt dit vermeld op de startpagina van jouw PBM-aanvraag.

LET OP: Je hoeft zelf geen AGB code te hebben om te kunnen bestellen, graag één van deze codes gebruiken die voor jou van toepassing is:

91800000 Verzorgende (ZZP)
91810000 Verpleegkundige (ZZP)
41010000 Wijkverpleging (ZZP)
01000000 Huisarts (ZZP)

Daarnaast kies je tijdens je bestelling bij de optie Type instelling voor Overig. Nadat je jezelf hebt geregistreerd duurt het tot 48 uur voordat je registratie is goedgekeurd, deze aanvraag wordt namelijk persoonlijk gecontroleerd en goedgekeurd door Mediq. Indien de registratie is voltooid ontvang je automatisch bericht met inloggegevens.

 

Vraagstukken voor ondernemers

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft een groot aantal vragen, inclusief antwoord, met betrekking tot het virus voor ondernemers op de website beschikbaar gesteld. Lees de veel gestelde ondernemersvragen over corona. Ook vragen over mogelijke regelingen m.b.t. het wegvallen van vraag naar jouw aanbod komen hier terug. Heb je een vraag die er niet bij staat bel dan naar het adviesteam van de Kvk: 0800 – 2117. Kom je er met hen niet uit, denken wij graag met je mee.

Onze partner Eldermans Geerts heeft een overzicht gemaakt waarin financiële regelingen voor zorgaanbieders en zorgorganisaties terug te vinden zijn.

Contactpunt psychosociale ondersteuning voor zorgprofessionals

Er is een grote kans dat jij als zorgprofessional tijdens deze crisis verschillende ingrijpende gebeurtenissen ervaart. Het contactpunt van ARQ IVP is er voor jou, zij bieden ondersteuning bij de psychosociale aspecten van je werk met betrekking tot het coronavirus.

Vragen vanuit de cliënt

Heeft de cliënt, familieleden, mantelzorgers of naasten vragen over de zorg of ondersteuning in deze coronacrisis. Verwijs hen dan naar het Nationale zorgnummer.

Vraag en aanbod extra zorgpersoneel versneld samenbrengen

Extra handen voor de zorg is een burgerinitiatief waarbij er oud-zorgverleners, studenten en docenten van zorgopleidingen worden geworden om zich tijdelijk in te zetten in de zorg. Daarnaast wordt hier de vraag vanuit zorgorganisaties gevraagd om zo een match te kunnen maken.

Meldpunt

Als brancheorganisatie zijn we benieuwd naar hoe het jou vergaat in de praktijk. Heb je een verhaal te vertellen of een tip te delen? Informeer ons dan via ons contactformulier of bel ons even. Mocht er aanleiding zijn om meer informatie over het coronavirus te delen, dan lees je dat uiteraard op onze website.

Contact ons

Wij hebben verschillende artikelen geschreven welke betrekking hebben om het coronavirus. Hieronder een overzicht van de geschreven artikelen;

Update coronavirus: wat moet je weten als zzp’er in de zorg? In dit artikel gaan we in op onze kijk op jouw verantwoordelijkheid als ondernemer en zorgverlener.
Update 2 Coronavirus voor zzp’ers in de zorg. In dit artikel nemen we je o.a. mee in een paar praktijkvoorbeelden. Kom je in de problemen indien je kiest voor één opdrachtgever, wat als de zorg wordt afgezegd?
Update 3 coronavirus en zzp’ers in de zorg geeft meer informatie over geannuleerde opdrachten, zorgverzekeraars die inkomen garanderen, aanpak van IGJ en een tijdelijke versoepeling van toetreding in de Wlz.
Update 4 coronavirus: frustraties zorgprofessionals lopen op gaat in op waar de pijnpunten liggen.
Update 5 coronavirus: problemen in de praktijk worden niet opgelost hier komt het erop neer dat de beloftes die de minister doet over de beschikbaarheid van beschermingsmaterialen en het doen van tests, niet op orde komen in de praktijk.
Update 6 coronavirus: wel / geen tekorten, steunmaatregelen en oproep  geeft antwoord op de vraag of er nu wel of geen tekort is aan beschermingsmiddelen, de steunmaatregelen vanuit zorgverzekeraars voor zorgaanbieders en de oproep vanuit Actiz aan onze achterban.

 

Nu nog meer dan ooit te voren waarderen wij wat jullie doen. Wij proberen jullie zo goed mogelijk te ondersteunen. Wil je je verhaal kwijt, even sparren of advies neem dan contact met ons op. Indien jij nog een belangrijke informatiebron mist horen wij dat graag.