Welke verzekeringen heb ik nodig als zorgprofessional?

Geplaatst op: 15 maart 2019 - Aangepast op: 6 juli 2020 - Dit artikel printen - Dit artikel delen

Wie zelfstandig en succesvol werkt in de zorg loopt risico. Een groot deel van die risico’s horen bij het zelfstandig ondernemerschap: heb je wel genoeg werk, betalen je opdrachtgevers wel op tijd en voldoe je wel aan alle eisen om je beroep uit te mogen en te blijven voeren? Niet ieder risico valt te voorkomen of te beperken. Als je niet gaat skiën neemt de kans op een gebroken been af, maar wordt niet nul. En sommige vervolgen zijn ook niet zelf te dragen: een grote aansprakelijkheidsclaim of zeer langdurige ziekte bijvoorbeeld. Voor die calamiteiten zijn er verzekeringen. Maar wat is wel en niet verstandig? In dit artikel lees je daarover algemene informatie en krijg je een aantal praktische tips.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Wettelijk verplicht zijn maar 2 verzekeringen: je eigen zorgverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering van je auto (als je een auto hebt uiteraard). Deze verzekeringen heb je als het goed is al geregeld.

Soms kan een verzekering ook contractueel verplicht zijn vanuit een opdrachtgever. Vooral gemeentes en bemiddelaars stellen vaak een bedrijfs- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht.

Tip: veel bemiddelaars en gemeentes eisen standaard in hun voorwaarden verzekeringen die niet voor ieder beroep nodig zijn of zelfs niet altijd mogelijk zijn, zoals beroepsaansprakelijkheid. Vraag dit voor de zekerheid na bij je verzekeraar of adviseur en laat de overeenkomst aanpassen. Dat scheelt je niet alleen een hoop gedoe maar ook onnodige kosten voor een verzekering die je niet nodig hebt.

Welke verzekeringen zijn echt noodzakelijk?

Wat noodzakelijk is verschilt uiteraard per beroep en per persoon; uiteindelijk bepaal je dit zelf, waar nodig met hulp van een specialist. Maar één verzekering is toch wel voor iedereen een “must have”: en dat is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Bedrijfsaansprakelijkheid

Bedrijfsaansprakelijkheid ontstaat als je (onopzettelijk) schade toebrengt aan een persoon of aan spullen van iemand anders. Dat kan bijvoorbeeld de vaas zijn die de thuishulp omstoot bij het stofzuigen, maar ook iemand die zijn of haar nek breekt over jouw tas.

“Maar daar ben ik privé toch al voor verzekerd”?

Als je slim bent wel, maar die verzekering keert alleen uit bij privé veroorzaakte schade; en keert niet uit als je tijdens je werk als zorgprofessional schade maakt. Je hebt hiervoor dus een aparte zakelijke verzekering nodig.

Voor sommige beroepen is alleen een basis bedrijfsaansprakelijkheid niet voldoende: bijvoorbeeld als er verkeerde medische handelingen kunnen plaatsvinden zoals het toedienen van de verkeerde medicijnen of verkeerde dosering. Of omdat er een advies gegeven wordt dat verkeerd kan zijn waardoor iemand anders (patiënt of een ander zorgverlener) financieel nadeel oploopt: bijvoorbeeld bij een verkeerde of onjuist vastgelegde indicatiestelling.

In dat geval heb je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig . Wat voor jou en jouw beroep de beste dekking is, is persoonlijk en advies gevoelig: dat is iets voor jou om met een verzekeraar of adviseur te bespreken. In een volgend artikel zal ik wel iets dieper ingaan op de soorten aansprakelijkheidsverzekeringen.

Tip: werk je met spullen van anderen, zoals patiënten? Controleer dan ook of je een “opzicht”-dekking in je aansprakelijkheidspolis hebt. Schade aan spullen die je tijdens gebruik per ongeluk beschadigt vallen namelijk buiten veel standaard dekkingen, terwijl het meestal wel eenvoudig en goedkoop mee te verzekeren is.

Dit artikel delen