De Wkkgz folder is gepubliceerd: eisen voor zzp’ers in de zorg zijn helder

Geplaatst op: 14 maart 2018 - Aangepast op: 11 maart 2021 - Dit artikel printen - Dit artikel delen

De nieuwe kwaliteitswet Wkkgz is per 1-1-2016 ingegaan en voor het eerst hebben zzp’ers in de zorg daar een eigen plek gekregen. Daarmee zijn de eisen die gesteld worden aan zzp’ers behoorlijk toegenomen.

Nadat we enige tijd terug kenbaar hebben gemaakt wanneer je onder de Wkkgz valt, is er afgelopen week een belangrijk stuk toegevoegd aan de beschikbare informatie. De Wkkgz folder voor zzp’ers in de zorg is door het ministerie van VWS gepubliceerd. 

Waarom een Wkkgz folder?

Kortgezegd komt het erop neer dat de zzp’er in de zorg actief aan de gang zal moeten met de eisen die voortvloeien uit de kwaliteitswet Wkkgz. Eigenlijk is dat sinds 1 januari 2016 toen de wet van kracht werd al zo. Om iedereen te voorzien van de juiste informatie over wat je op orde moet hebben, is er een folder gepubliceerd.

Je bent als zzp’er ingeschreven bij de KvK als zelfstandige zorgverlener en dat betekent nogal wat. Je hebt te maken met kwetsbare cliënten, klanten, bewoners, patiënten, of hoe je ze ook maar wil noemen. De afhankelijkheid die gepaard gaat met het verlenen van zorg, moet op een aantal wijzes geborgd zijn. Het is daarbij niet voldoende om te stellen dat je er met een KvK inschrijving, een abonnement op een klachtenregeling en je diploma wel bent. Zorg verlenen is iets dat voortdurend aan persoonlijke reflectie, verbetering en transparantie onderhevig moet zijn. En oh ja, goed administreren hoort daar ook bij. Wat dat betekent, lees je in de ‘handreiking voor zzp’ers’ die ingaat op de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg.

Waar kan ik de Wkkgz folder vinden?

Hij is op 8 augustus 2017 online komen te staan en de directe download link vind je hier

Wat valt op?

Ons advies is uiteraard dat je goed gaat zitten voor deze 13 pagina’s tekst. We durven wel te stellen dat dit het belangrijkste document voor zzp’ers in de zorg is van de afgelopen tijd. De handreiking maakt de eisen concreet en laat zien hoe breed je aan de slag zal moeten om te voldoen aan wet- en regelgeving.

Voor veel zzp’ers luidt deze Wkkgz folder een nieuwe periode in, waar zij naast het uitvoeren van opdrachten ook ruimte zullen moeten maken voor het uitwerken van deze eisen. Voldoen aan registratie vereisten, continu leren en verbeteren, jouw opdrachtgevers op een goede wijze informeren, actief met klachten aan de gang gaan en de rol van bijvoorbeeld de Inspectie voor de Gezondheidszorg; het zijn belangrijke items die jouw praktijk raken.

Hoe geef ik invulling aan de eisen van de Wkkgz?

  • Allereerst: jij bent zelf aan zet. Je bent zelfstandig ondernemer en het is misschien niet een heel leuke boodschap om te horen dat je een aantal zaken op orde moet krijgen; het wil wel zeggen dat je een serieus beroep uitoefent en daarin ook serieus genomen wordt. Hoe jij wil voldoen aan de Wkkgz wet- en regelgeving is aan jou. Onze eerste suggestie is om de Wkkgz folder te lezen en te bedenken waar jij zelf behoefte aan hebt. Wat kun je zelf? Wat kun je samen met directe collega’s? Wil je ondersteund worden? Waarin wil je ondersteund worden?
  • Solopartners ziet het als haar taak om de Wkkgz eisen voor de kwaliteitsleden op orde te maken. Je kunt er dus voor kiezen om de Wkkgz eisen samen met Solopartners te ontwikkelen, als je kiest voor het kwaliteitspakket. Als basislid kan je uiteraard kiezen voor een upgrade. Dat doe je binnen de online omgeving. Inmiddels is de expertise aangetrokken om de aankomende maanden de Wkkgz eisen op orde te krijgen. Die ontwikkeling zul je tot stand zien komen binnen de online omgeving voor onze kwaliteitsleden.
  • Een zzp’er in de zorg kan kiezen voor een keurmerk. Het HKZ keurmerk of het Kiwakeurmerk. In beide keurmerken zijn de Wkkgz eisen opgenomen. Het behalen van een keurmerk toont aan de je voldoet aan de eisen die de Wkkgz stelt. Meer informatie vind je in dit artikel.
  • Blijf Solopartners volgen! We proberen aan te sluiten bij de wensen van onze leden. We publiceren actualiteiten, nieuws en wetenswaardigheden over zzp’erschap in de zorg. Daar zal dit onderwerp ook zeker bij horen. Volg ons via Linkedin, Twitter en/of Facebook zodat je niets hoeft te missen.

Solopartners. Je staat er niet alleen voor.

Dit artikel delen